Axion Esti // Αξιον Εστι // Μέλι, Μελισσοκομικά προϊόντα // Honey, Products Bee | Museum of Apicultural Art
855
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-855,bridge-core-1.0.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1400,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-18.0.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Μουσείο
Μελισσοκομικής
Τέχνης
Η παράδοση της οικογένειάς μας στο χώρο της μελισσοκομίας ξεκινά περί το 1957, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας. Τόπος καταγωγής μας και απαρχή της μελισσοκομικής δραστηριότητας, στα πλούσια βοσκοτόπια μελισσών που διαθέτει, αρχικά από περιέργεια για τη θαυμαστή τους κοινωνία και ύστερα επαγγελματικά. Αυτή η φροντίδα και η αφοσίωση πέρασε από τον πατέρα μας σε εμένα και τον αδερφό μου από μικρή ηλικία και έτσι το βίωμα έγινε αγάπη και μεράκι που εξελίσσεται σε σκληρή αλλά και ποιοτική εργασία.

 

Χρόνια σταθμός για εμάς αποτελεί η χρονιά 2007, με την μετάβασή μας σε βιολογική μελισσοκομία. Πιστοποιημένοι πλέον από τον οργανισμό της ΔΗΩ, παράγουμε με φυσικές-βιολογικές μεθόδους όλα μας τα προϊόντα όπως, το μέλι, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, το κερί και όλα τα φυσικά και αναγκαία προϊόντα των μελισσών προς τον άνθρωπο. Η μεταφορά των μελισσών σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα, μας επιτρέπει τη συλλογή του μελιού από διαφορετικά μελιτώματα και άνθη δημιουργώντας αυθεντικές γεύσεις αλλά και ένα φυσικό φαρμακείο που προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το όραμα τη εταιρείας, προσανατολίζεται σε μια αγνή-βιολογική μελισσοκομία που ξεκινά από το όνομα της εταιρείας και την αγάπη των μελών της για τις μέλισσες.«Άξιον Εστί», είναι η φράση που θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα η φιλοσοφία μας και τα πιστεύω μας για το πιο έξυπνο και ευεργετικό έντομο του πλανήτη, τη μέλισσα. Η μέλισσα μας χαρίζει απλόχερα όλα της τα προϊόντα, μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κερί που είναι ευεργετικά για την καλή μας υγεία αλλά και τη ζωοφόρο δύναμη της επικονίασης.
Η ιδέα για την δημιουργία του Μουσείου Μελιού

γεννήθηκε από την ανάγκη διάσωσης και διατήρησης

της μελισσοκομίας αλλά και την απουσία ανάλογων εγκαταστάσεων

Βασικά οφέλη είναι:
Διάδοση και διάσωση της μελισσοκομίας
Ευαισθητοποίηση των νέων
Η συνειδητοποίηση της σημασίας που έχει η συνέχιση της μελισσοκομίας

 

Το Μουσείο έχει στόχο την διάδραση, τη δημιουργία σχέσης με την μέλισσα καθώς και την διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού η μέλισσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή.
Μπορεί να φιλοξενήσει οργανωμένες η μεμονωμένες ενημερωτικές επισκέψεις καθώς και εκπαιδευτικές εκδρομές.

 

Στο χώρο μας προσφέρουμε:

  • Ξενάγηση στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας μελιού.
  • Επίσκεψη στην έκθεση με αντικείμενα που αφορούν την μελισσοκομία από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα, όπως παλιές κυψέλες και εργαλεία περασμένων χρόνων, εγχειρίδια μελισσοκομίας κ.α.
  • Ενημέρωση για τη ζωή της μέλισσας, για τα προϊόντα της αλλά και πληροφορίες για την «Άξιον Εστί» μέσα από σχετικά video σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
  • Ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίσει την διαδικασία ξεμελίσματος, παραγωγής και τυποποίησης μελιού.
  • Να παρακολουθήσει τη διαδικασία παραγωγής του σαπουνιού από τα φυσικά συστατικά που μας δίνει η μέλισσα.
  • Να ασχοληθεί με το φυσικό κερί της μέλισσας δημιουργώντας ο καθένας δικά του πράγματα, τα οποία μπορεί να κρατήσει ως ενθύμιο.
  • Να μάθει την φυσική ιστορία της μέλισσας, την ανατομία της, τον κύριο λόγο ύπαρξής της που είναι η επικονίαση και ύστερα τα βρώσιμα προϊόντα της.
  • Γευσιγνωσία των μελιών και όλων των προϊόντων.

 

Το μουσείο έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει διάφορες εκδηλώσεις.

Η ύπαρξη καταστήματος πώλησης προϊόντων εσωτερικού αλλά και υπαίθριου χώρου αναψυχής θα κάνει πιο ευχάριστη την επίσκεψη στο Μουσείο.

Στο κατάστημα πώλησης του Μουσείου, ο επισκέπτης θα μπορεί να προμηθευτεί:
Παράγωγα Μέλισσας: ποικιλίες μελιού, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, κηρήθρα με μέλι κ.α.
Κέρινες δημιουργίες από φυσικό κερί μέλισσας όπως λαμπάδες και κεριά χυτά σε καλούπια
Καλλυντικά όπως: κεραλοιφή, φυτικά σαπούνια (πρόπολης, βασιλικού πολτού, λεβάντας και μελιού)

Οι χώροι του Μουσείου είναι:

  • Χώρος υποδοχής
  • Μουσειακό εκθετήριο παλαιών αντικειμένων
  • Χώροι παραγωγής και τυποποίησης των προϊόντων
    (μελιού, σαπουνιού, κεραλοιφής, πρόπολης, κεριού)
  • Εργαστήριο ανάλυσης που να διαθέτει και εφαρμόζει
    πιστοποιημένα συστήματα ποιότητας HACCP 22000 και ISO 9001.
  • Παιδικός χώρος
  • Διαδραστική αίθουσα – συνεδρίων
  • Κατάστημα πώλησης προϊόντων
  • Αίθριος χώρος ξενάγησης
  • Παρκινγκ
  • Μελισσοκομείο (κυψέλες)

 

Το Μουσείο Μελιού Άξιον Εστί, απευθύνεται σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο ενδιαφερόμενους της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Περιλαμβάνει κατηγορίες υλικού ειδικά διαμορφωμένες για τις ακόλουθες κατηγορίες κοινού:

  • Γενικό κοινό
  • Μαθητές
  • Ειδικοί τροφίμων
  • Επιστήμονες
  • Ερευνητές
  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

Είμαστε ανοιχτά όλο το χρόνο. Καλό είναι τα ραντεβού να κλείνονται το αργότερο μια εβδομάδα νωρίτερα έτσι ώστε να μπορούμε να προγραμματίζουμε ευκολότερα τις ώρες.